top of page

Bevrijd jezelf van perfectionisme

Bijgewerkt op: 17 okt. 2023

Perfectionisme kan een verlammend effect hebben op je leven. Het kan je naar beneden halen, terwijl je juist wilt vliegen. Wist je dat het voort komt uit een diepgewortelde angst om te falen? De angst om fouten te maken en het gevoel van niet-goed-genoeg te zijn. Hoewel perfectionisme ook vaak wordt gezien als een uiteindelijke kwaliteitscontrole, 'want men weet zeker dat het helemaal perfect is', kan het je ook belemmeren om ten volle van het leven te genieten.


Perfectionisme, perfectionistisch, iwings

Maar gelukkig is perfectionisme een aangeleerde eigenschap die je kunt afleren. Jaren terug wanneer ik ook perfectionistisch gedrag toonde, bewaakte ik dit gedrag door te uiten dat het juist ervoor zorgde dat ik het deed omdat ik alles zéér goed wilde doen, maar uiteindelijk kwam ik er ook achter dat ik dit deed omdat ik bang was 'wat een ander zou denken van mij', wanneer ik iets niet perfect deed, of 'straks vinden ze me niet zo leuk meer omdat ik het fout doe, mensen vinden me niet capabel genoeg, of slim genoeg of houden niet meer van mij', het lijstje ging maar door....

Nu ik veel meer zelfvertrouwen heb gekregen weet ik dat ik perfectionisme mezelf echt heb aangeleerd, om in de illusie van mijn gedachten alles maar 'perfect' te willen doen. Nu ik dit heb losgelaten kan ik een veel bevrijdender leven leiden waarin ik ook fouten mag maken.


En ervan leer!


Hieronder vijf waardevolle tips om perfectionisme los te laten en ook een bevrijdend leven te leiden waarin fouten maken mag!


"Fouten maken is een natuurlijk onderdeel van vooruitgang en persoonlijke groei, je bent mens."1. Te hoge verwachtingen

Perfectionisme ontstaat vaak doordat je jezelf te hoge verwachtingen oplegt. Je kan echt leren erkennen dat fouten maken en tekortkomingen hebben gelijk staan aan je menselijkheid. Niemand is perfect en dat is oké. Sta jezelf toe om fouten te maken en wees mild voor jezelf als ze gebeuren. Zie ze als leermomenten en kansen om juist te groeien!

Fouten maken is niet het einde van de wereld, want zeg nou eerlijk wat is het ergste wat er kan gebeuren wanneer je een fout maakt? Vaak is het een mooie kans om te groeien en te leren. Zie ze dan ook als waardevolle leermomenten wanneer het gebeurt. Stel jezelf de vraag: "Wat kan ik hiervan leren?" en gebruik die inzichten om jezelf verder te ontwikkelen. Fouten maken is een natuurlijk onderdeel van vooruitgang en persoonlijke groei, je bent mens.


2. Zet kleine stapjes, dan kom je er ook!

Perfectionisten hebben de neiging om vaak onrealistisch hoge doelen te stellen, wat leidt tot een voortdurend gevoel van het niet kunnen bereiken. Leer om realistische doelen te stellen die uitdagend maar wel haalbaar zijn. Breek grote taken op in kleinere, behapbare stappen en vier elke vooruitgang die je maakt. Het bereiken van realistische doelen zal ook je zelfvertrouwen vergroten en je juist motiveren om door te gaan. Zie niet de hele trap in een keer, maar zie elke trede op zich en kijk om je heen. Geniet van je reis naar boven, kijk om je heen, gun jezelf tussendoor ook rustmomentjes.3. Gun jezelf het succes en waardeer dit dan ook.

Vaak ben je altijd gefixeerd op het eindresultaat en vergeet je de waarde van de weg ernaartoe en de inspanning die je levert. Verschuif je focus van het behalen van perfectie naar het waarderen van je inspanningen en het genieten van het leerproces. Geef jezelf wat vaker een schouderklopje en wees tevreden. Waardeer de vooruitgang die je boekt, zelfs als het resultaat niet perfect is. Het gaat erom dat je je best doet en groeit, ongeacht het eindresultaat. Sta eens wat vaker stil en besef je allemaal eens wat je al hebt gedaan, gun jezelf dit succes en waardeer dit volledig!4. Omarm het imperfecte

Perfectionisme gaat zeker hand in hand met controle willen hebben over alles. Leer om los te laten en het imperfecte te omarmen. Accepteer dat sommige dingen buiten je controle liggen en dat perfectie een onrealistisch streven is. Leer vertrouwen te hebben in jezelf en in het proces. Sta jezelf toe om fouten te maken en wees mild voor jezelf. Het loslaten van perfectionisme zal je bevrijden en ruimte geven om voluit van het leven te genieten. Omarm het imperfecte!


5. Veeg Hetty van je schouders af

Wanneer Hetty op je schouders zit en meekijkt met alles wat je doet en overal commentaar op lijkt te roepen, ga je uiteindelijk vanzelf geloven in 'het is niet goed genoeg', maar wanneer je van een afstand Hetty op je schouders ziet zitten en je merkt dat dit slechts 'je gedachten' zijn kan je ook makkelijker dit 'stemmetje' negeren. Schrijf je gedachten op, en lees het later nog eens door, waren deze gedachten reëel? Of merk je nu op dat deze gedachten inderdaad een illusie waren? Wanneer je je wat vaker kan loskoppelen van 'Hetty' kan je ook makkelijker vertrouwen op je 'eigen stem' en weten dat iets wat je doet al goed-genoeg is! Dus Hetty, wegwezen, geen tijd voor jou!


"Wanneer je je constant focust op je perfectionisme kan het je gevangen houden in een vicieuze cirkel van angst en ontevredenheid."


Je hebt echt werkelijk de keuze om perfectionisme af te leren en een leven te leiden waarin fouten maken kan worden omarmd. Door jezelf meer als mens te zien die fouten mág maken en te zien wanneer je deze fouten maakt het dan ook leermomenten voor je kunnen zijn. Jezelf realistische doelen te stellen, de focus te verleggen van uiteindelijke resultaten naar wat je allemaal al hebt gedaan en het los te laten, kan je een bevrijdend leven creëren waarin je helemaal jezelf kunt zijn.


Het is echt oké om eens fouten te maken, wanneer je fouten maakt zie je daar ook de schoonheid liggen van groei en persoonlijke ontwikkeling.


Lieve groet,

Angelic134 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page